Ha elmegyünk étterembe és elfogyasztjuk a levest, a főételt, majd a desszertet, szinte biztosak lehetünk benne, hogy a végén a pincér felteszi a kérdést: egy jó kávét vagy capuccino-t hozhatok? Erre a legtöbben igennel felelnek, hiszen régi „jó” szokása a magyar embernek, hogy a kiadós étkezést „lenyomtatja” egy jó feketével. Ez azonban csöppet sem veszélytelen dolog.

Egy friss kanadai kutatás szerint ugyanis a zsíros étkezés után elfogyasztott koffein tartalmú kávé akár kétszeresére növelheti az inzulinemelkedést, ami már kifejezetten káros lehet az emberi szervezetre.

A kutatás vezetője szerint a zsíros ételek és a koffeines kávé együttesen megrongálják a belek és a hasnyálmirigy közti kommunikációt, ami igen jelentős vércukor emelkedéshez vezet.

Már régóta tudjuk, hogy a II-es típusú cukorbetegeknek nem szabad kávét és más koffein tartalmú italokat fogyasztaniuk.

{$up_uri}Cukorbetegseg/coffee.jpg



A zsíros ételek és a koffein együttes fogyasztása tehát egy nagyon nem kívánatos kombináció. A modern táplálkozási elméletek többségébe sem a kávé, se a zsíros vörös húsok, gyorséttermi ételek nem illenek bele.

Más elméletek (pl. dr. Robert Young elmélete: Új Biológia) más szempontból vizsgálják a kávé hatását. Mivel a kávé rendkívül savasító hatású (alacsony a pH-értéke), ezért erőteljesen hozzájárulhat a szervezet elsavasodásához, ami pedig olyan súlyos, krónikus betegségek kialakulásához vezethet, mint pl. a cukorbetegség, elhízás, magas vérnyomás, stb.

Kerüljük tehát a zsíros ételeket, a koffein tartalmú italokat, és végképp ne fogyasszuk őket egyszerre!
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!